Οι Μεσογειακού Τύπου Δίαιτες Προφυλάσσουν από την Εκδήλωση Σακχαρώδους Διαβήτη Τύπου 2

by / Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2015 / Κατηγορία Διαβήτης

OliveOilBottlesΗ απώλεια βάρους μέσω διαιτών περιορισμένων θερμίδων και άσκησης είναι γνωστό ότι μειώνει τον    κίνδυνο για την εμφάνιση Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 2 (ΣΔτ2). Για να εκτιμηθεί κατά πόσον οι Μεσογειακού τύπου Δίαιτες δίαιτες χωρίς θερμιδικό περιορισμό προστατεύουν επίσης έναντι της εμφάνισης ΣΔτ2, ερευνητές από την Ισπανία ανέλυσαν στοιχεία σχετικά με μη 3500 άτομα χωρίς Διαβήτη που συμμετείχαν σε κλινική μελέτη πρόληψης. Τα άτομα αυτά είχαν περισσότερους από 3 παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακό σύμβαμα. Οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν σε τρείς ομάδες, ανάλογα με τη διατροφή που θα ακολουθούσαν. Η πρώτη ακολούθησε μεσογειακού τύπου διατροφή συμπληρωμένη με ελαιόλαδο (3-4 κουταλιές της σούπας ημερησίως),  η δεύτερη μεσογειακή διατροφή συμπληρωμένη με ξηρούς καρπούς ( 30 γραμμάρια περίπου καθημερινά), και η τρίτη δίαιτα ελέγχου (δίαιτα μείωσης όλων των λιπαρών). Δεν συστήθηκε η αύξηση της άσκησης ή/και η μείωση των θερμίδων.

Κατά τη διάρκεια της 4-ετους παρακολούθησης, 273 από τους συμμετέχοντες  ανέπτυξαν διαβήτη. Τα ποσοστά εμφάνισης ήταν 16, 19, και 24 περιπτώσεις/1000 άτομα-έτη αντίστοιχα, για καθεμία από τις 3 ομάδες. Η στατιστική ανάλυση ανέδειξε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης Διαβήτη ήταν σημαντικά χαμηλότερος στην ομάδα των ατόμων που κατανάλωνε ελαιόλαδο. 
Ο μηχανισμός μέσω του οποίου η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη είναι άγνωστη, αλλά, όπως επισημαίνουν οι συγγραφείς, τέτοιες δίαιτες ενδέχεται να μειώνουν τη φλεγμονή, το οξειδωτικό στρες και αντίσταση στην ινσουλίνη.

Βιβλιογραφία

 Ann Intern Med. 2014 Jan 7;160(1):1-10