Ανεύρυσμα Αορτής

Γυναίκα ηλικίας 62 ετών, χωρίς γνωστά προβλήματα υγείας από το ατομικό ιστορικό και χωρίς να λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, προσήλθε για αιμωδίες (αίσθημα μουδιάσματος) στα δάκτυλα. Είχε κάνει με δική της πρωτοβουλία ακτινογραφίες στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, με το σκεπτικό ότι ενδεχομένως να είχε αυχενική συνδρομή. Αιτήθηκε παραπεμπτικό για μαγνητική τομογραφία στον αυχένα και στον εγκέφαλο, για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο σκλήρυνσης κατά πλάκας, όπως είχε διαβάσει στο διαδίκτυο κατά δήλωσή της.
Η λήψη του ιστορικού ανέδειξε ότι οι αιμωδίες είχαν κατανομή στο δέρμα των άκρων όπως τα γάντια και οι κάλτσες, υπό την έννοια ότι ήταν αντιληπτά στα αντίστοιχα σημεία που καλύπτονται από αυτά. Η κλινική εξέταση δεν ανέδειξε λοιπά νευρολογικά ελλείμματα.  Δόθηκε εργαστηριακός έλεγχος που ανέδειξε χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 στον ορό, τα οποία επιβεβαιώθηκαν και δεύτερη φορά. Παράλληλα, διαπιστώθηκε και χαμηλή τιμή αιματοκρίτη. Η ασθενής ακολούθησε αγωγή με ενδομυϊκές ενέσεις βιταμίνης Β12, με θεαματική βελτίωση, ως αναμενόταν. Παράλληλα παραπέμφθηκε σε γαστρεντερολόγο για έλεγχο του πεπτικού συστήματος.
Η βιταμίνη Β12 απορροφάται στο λεπτό έντερο, αφότου συνδεθεί με τον λεγόμενο τοιχωματικό παράγοντα του στομάχου. Η πτώση της είναι αισθητή σε περιπτώσεις ελλιπούς ή απόλυτης δυσαπορρόφησης και προκαλεί πτώση του αιματοκρίτη, προσβολή των νεύρων και διάφορες άλλες παθολογικές καταστάσεις.