Γλυκαιμικός Δείκτης

Οι υδατανθρακούχες τροφές μετά την πέψη τους διασπώνται σχηματίζοντας γλυκόζη. Γλυκαιμικός Δείκτης (GI) είναι τρόπος μέτρησης του πόσο γρήγορα ή αργά μια υδατανθρακούχα τροφή επηρεάζει τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος, ή διαφορετικά πόσο γρήγορα διασπάται. Χαμηλός Γλυκαιμικός Δείκτης σημαίνει βραδεία αύξηση της γλυκόζης αίματος και υψηλός ταχύτερη αύξηση. Χωρίς να υπάρχει επίσημη επιστημονική τεκμηρίωση, ο χαμηλός Γλυκαιμικός Δείκτης φαίνεται ότι συμβάλει περισσότερο στην απώλεια βάρους και στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου αίματος, λόγω της ομαλότερης και μη απότομης αύξησης των επιπέδων του σακχάρου. Τροφές χαμηλού γλυκαιμικού Δείκτη είναι όσες περιέχουν φυτικές ίνες. Παραδείγματος χάριν, τα ολόκληρα φρούτα έχουν χαμηλότερο Γλυκαιμικό Δείκτη από τους αντίστοιχους χυμούς και το αλεύρι ολικής άλεσης από το λευκό.
Η ίδια η ζάχαρη σε λογικές ποσότητες, λ.χ. 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη στον καφέ ή μια λεπτή στρώση μαρμελάδας στη φρυγανιά, δεν επηρεάζουν ιδιαίτερα τα επίπεδα σακχάρου αίματος. Γενικά, τα γλυκά από τη φύση τους τρόφιμα (φρούτα, γάλα κ.α.) είναι προτιμότερα από τα παρασκευασθέντα (αρτοσκευάσματα, προϊόντα ζαχαροπλαστικής, αναψυκτικά).

Βιβλιογραφία

1. Diabetes:What you need to know / Διαβήτης: τι χρειάζεται να γνωρίζετε. In: Council AD, editor. Australian Diabetes Council. Sydney, Australia: Australian Diabetes Council, 2012.

2. Bantle JP, Wylie-Rosett J, Albright AL, Apovian CM, Clark NG, Franz MJ, et al. Nutrition recommendations and interventions for diabetes: a position statement of the American Diabetes Association. DiabetesCare 2008;31 Suppl 1:S61-78.

3. Oδηγός Διατροφής για τη ρύθμιση του Διαβήτη. In: Εταιρεία ΕΔ, editor. Αθήνα: Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, 2013.

4. Jensen MD, Ryan DH, Apovian CM, Ard JD, Comuzzie AG, Donato KA, et al. 2013 AHA/ACC/TOS Guideline for the Management of Overweight and Obesity in Adults: A Report of the American College of Cardiology/American Heart Association Task Force on Practice Guidelines and The Obesity Society. Circulation 2014;129(25 Suppl 2):S102-38.