Βασικές αρχές

Συστήνονται τα ακόλουθα:

  • Να υπάρχουν τρία κύρια γεύματα (πρόγευμα, γεύμα, δείπνο).
  • Ενδεχόμενως η κατανάλωση γευματιδίου (snack) ανάμεσα στα 3 κύρια γεύματα.
  • Εντάξη στα γεύματά υδατανθρακούχων τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως πολύσπορο ή ολικής άλεσης ψωμί, δημητριακά, φασόλια, φακές και φρούτα. Συστήνετε η καταναλώση υδατανθρακούχων τροφών σε κάθε ένα από τα τρία γεύματα ημερησίως. Η ποσότητα καλό είναι να περίπου η ίδια κάθε μέρα και σε κάθε γεύμα.
  • Οι πρωτεϊνούχες τροφές πρέπει να είναι χαμηλών λιπαρών (άπαχο κρέας, κοτόπουλο χωρίς την πέτσα, ψάρι και γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών).
  • Το ελαιόλαδο ως πηγή λίπους.
  • Αποφυγή προπαρασκευσκευασμένων φαγητών.
  • Περιορισμόςτων τροφίμων με υψηλές ποσότητες ζάχαρης ή/και λιπαρών όπως τα αναψυκτικά, οι χυμοι και τα γλυκίσματα.
  • Περιορίσμός της κατανάλωσης οινοπνεύματος.
  • Αυξήση της σωματικής δραστηριότητας.

  Βιβλιογραφία

1. Diabetes:What you need to know / Διαβήτης: τι χρειάζεται να γνωρίζετε. In: Council AD, editor. Australian Diabetes Council. Sydney, Australia: Australian Diabetes Council, 2012.

2. Bantle JP, Wylie-Rosett J, Albright AL, Apovian CM, Clark NG, Franz MJ, et al. Nutrition recommendations and interventions for diabetes: a position statement of the American Diabetes Association. DiabetesCare 2008;31 Suppl 1:S61-78.

3. Oδηγός Διατροφής για τη ρύθμιση του Διαβήτη. In: Εταιρεία ΕΔ, editor. Αθήνα: Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, 2013.

4. Katsilambros N. Clinical nutrition in practice. Oxford: Wiley-Blackwell, 2010.