Διαβητική Νεφροπάθεια

 

 

Επιπλοκές

 

 

επανεξεταση

 

 

Αυτο-παρακολούθηση

Οι προσαρμογές της αντι-διαβητικής αγωγής θα πρέπει να βασίζονται επί των μετρήσεων της γλυκόζης στο αίμα, την αποκαλούμενη Αυτομέτρηση Σακχάρου Τριχοειδικού Αίματος (Self-Monitoring of Blood Glucose - SMBG).
Η αυτομέτρηση είναι εξαιρετικά επιβεβλημένη. Η μεταβλητότητα των τιμών του σακχάρου οφείλεται στο ποσοστό απορρόφησης της ινσουλίνης (σε περίπτωση ινσουλινοθεραπείας), την ευαισθησία στην ινσουλίνη, την άσκηση, το στρες, τα ποσοστά απορρόφησης των τροφίμων και τις ορμονικές αλλαγές (λ.χ. στην εφηβεία, στον έμμηνο κύκλο, στην εμμηνόπαυση, στην εγκυμοσύνη). Οι ημέρες της οξείας νόσησης, τα ταξίδια, οι εναλλαγές της καθημερινότητας (λ.χ. η αυξημένη άσκηση, η διαφορετική δίαιτα κατά τη διάρκεια διακοπών, η σεξουαλική επαφή) μπορεί να απαιτήσουν συχνότερη αυτομέτρηση.
Για ταξίδια που οδηγούν σε μέρη με διαφορές ζωνών τριών ή και περισσοτέρων ωρών, απαιτούνται ειδικές συμβουλές σχετικά με την ινσουλίνη και τις μετρήσεις. Στις ημέρες των ασθενειών είναι σημαντικό η ινσουλίνη να συνεχίζεται ακόμη και αν το νοσούν άτομο δεν μπορεί να σιτιστεί ή εμέσει. Ενδέχεται,δε, να αυξάνονται οι απαιτήσεις σε ινσουλίνη.

Βιβλιογραφία

Insulin administration. Diabetes Care 2004;27 Suppl 1:S106-9.

Ινσουλινη

 Η ινσουλίνη λαμβάνεται είτε από χοίρειο πάγκρεας είτε παρασκευάζεται χημικώς όμοια με την ανθρώπινη ινσουλίνη με την τεχνολογία του ανασυνδυασμένου δεοξυριβονουκλεϊκού οξέος (Deoxyribonucleic Acid – DNA) ή μετά από χημική τροποποίηση χοίρειας ινσουλίνης. Τα ανάλογα ινσουλίνης έχουν αναπτυχθεί με την τροποποίηση του το μορίου της ανθρώπινης ινσουλίνης.
Η ινσουλίνη είναι διαθέσιμη σε ταχεας (rapid), βραχείας (short) , ενδιάμεσης (intermittent) και μακράς (long) δράσης τύπους, που μπορούν να εγχέονται χωριστά ή αναμεμειγμένα στην ίδια σύριγγα.

Βιβλιογραφία

Insulin administration. Diabetes Care 2004;27 Suppl 1:S106-9.